Bland ormar och alligatorer i Everglades

Floridas bästa guide, Carina Holmgren tog med mig, mina föräldrar och några vänner ut på äventyr till Everglades idag. Jag har spenderat hela 5 vintrar här i Miami men aldrig tagit mig till denna enorma flod som rinner genom nästa hela Florida. Gissar att många med mig har trott att Everglades är ett stort träsk men så är icke fallet och det fick jag lära mig idag. Det är en flod och inget annat 🙂

Jonas Hedqvist kom och knackade på min dörr redan kl 08.00 i morse och det är tidigt för oss ”snowbirds” (personer som flyr den kalla vinter) vill jag lova. Vi hoppade in i bilen och styrde norrut mot Hard Rock Hollywood för att möta upp Carina och resten av sällskapet.

Vid 9.30 anlände vi till Everglades och började med en tur ombord på en……..

….airboat. Den här farkosten går uppe på vattnet och förstör inte för någon växtlighet eller för några djur. Everglades är ingen djup flod så att färdas med en platt botten är det bästa alternativet!

Carina, Jonas, Melker, mamma, pappa och jag hängde längst bak i båten. Carina hade redan berättat massor av intressanta saker om djuren i Everglades så när vi såg allting live blev hela upplevelsen ännu mer fascinerande.

Dagens första alligator simmade precis intill vår airboat.

Kolla vilken vacker natur! Den här kanalen tog aldrig slut och överallt kunde man se näckrosor som prydde vattenkanten hela vägen till horisonten.

Några sköldpaddor som latade sig i solen.

Efter båtutflykten åkte vi till Native Village. Där fick vi komma djuren ännu närmare. Jag är som bekant lite reserverad inför djur men på sista tiden har jag gjort enorma framsteg. Trodde dock inte att jag hade kommit så här långt……..

… ser ni, båda händerna på ormen 🙂 Jag tyckte inte ens att det var läskigt!! Den var ganska söt den lilla rackarn!

Mamma och pappa har fullt med ormar hemma på landet utanför Katrineholm. Men de brukar allt för sällan kela med snokarna och huggormarna.

Vi fick en uppvisning av hur ormar jagar sina byten. Den här skallerormen är LIVSFARLIG!! Han har två tänder och genom dem sprutar han in sitt gift i bytet. Det går direkt på nervsystemet och slår ut en totalt. Om man blir biten är det viktigt att behålla lugnet och uppsöka sjukhus direkt. Inte vänta på ambulans utan åk bara åk!! Ring sjukhuset när du är på väg så att de kan förbereda motgift.

Ofarliga ormar har oftast många tänder. Blir du biten av en ofarlig orm börjar du blöda. Blir du biten av en giftorm blöder du inte. Oftast blir man räddare för en orm med många tänder, men det är helt tvärtom. Så blir du biten och börjar blöda, ta det lugnt för du sitter säkert!!

Det här djuret ska man inte leka med. Han får lätt plats med ditt huvud i sitt gap. Men om du är ute och simmar och ser en alligator, simma under vattnet och visa hela dig. Om bara ditt huvud sticker upp över ytan tror han att du bara har ett huvud och går då till attack. Visar du hela din kropp ser alligatorn att du är stor och då rör han dig inte.

Sen behöver man ju inte utmana ödet 🙂

5 kommentarer till Bland ormar och alligatorer i Everglades

 1. Monica skriver:

  Vad fina bilder du tog:) ni var ett trevligt sällskap denna underbara och händelserika dag!
  Hälsningar från oss i sjöstaden

 2. Anne oddsberg skriver:

  Oh ! vad kul att uppleva allt igen med dina bilder. Det var en häftig upplevelse att ha varit där innan vi steg ombord på Oasis of see.

 3. Mona Johansson skriver:

  Vilka fantastiska bilder. Jag gillar dock inte ormar. Skulle aldrig ta på någon orm. Men för övrigt ett jättefint äventyr

 4. Stina skriver:

  Vilken härlig upplevelse du fick vara med om och en äventrylig dag. Hade de där vart en spindel hade jag då vart borta där på 5 sekunder.
  Härligt väder ni har, nu fick jag ännu mera sommar längtan 🙂

  Hoppas du har de toppen! Stor kram till dig 🙂

 5. Hanna skriver:

  Härlig tur. Vet precis vad ni upplevde. Det fick vi ju möjlighet att vara med om när du tog oss med på fantastiska resan såhär dags förra året. Kul att känna igen sig på bilderna och veta vad ni upplevt. Du fick många fina bilder, precis som jag fick.
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *