Biografi

GABRIEL FORSS föddes den 17 april 1974 i Katrineholm. Att killen skulle syssla med musik var det nog ingen som tvekade på i hemkvarteret. Redan i tidiga år började Gabriel samla ihop sina kompisar och bjuda in grannar till egenproducerade shower. Både i kyrkan och på musikskolan var han aktiv i körer och solosång.

Vid 19 års ålder flyttade Gabriel till Stockholm för att plugga musik. Vid sidan av detta lyckades han även klämma in en programledarutbildning på SVT och efter en tid började sång- och musikjobben trilla in. Under denna period blev Gabriel körledare för One Voice, som idag är en av Sveriges främsta gospelkörer.

Melodifestivalen med Blond – 1997 vann Gabriel den svenska Melodifestivalen tillsammans med gruppen Blond. Låten ”Bara hon älskar mig” klättrade högt på hitlistorna och killarna åkte till Dublin för att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

– Det var en helt galen tid och vi fick uppleva fantastiskt roliga saker.

Samarbete med andra artister – Året därpå inledde Gabriel sitt första i en lång rad av samarbeten med Carola. Han och One Voice åkte med på Lina Sandell-turné. Efter detta har det blivit konserter, tv-framträdanden och många julturnéer tillsammans. Samarbetet har inte bara varit givande ur arbetssynpunkt, det har även lett till en nära vänskap dem emellan.

1999 satte Gabriel ihop kören som skulle backa upp den gode vännen Charlotte Perrelli vid hennes medverkan i Melodifestivalen. När Charlotte sedan representerade Sverige i Eurovision Song Contest i Jerusalem, följde Gabriel med och deltog själv i bakgrundskören. Efter en spännande omröstning tog Charlotte hem segern med låten ”Take me to your heaven”. Gabriel fick även året därpå äran att sätta ihop en kör, denna gång för Maltas bidrag.

Låtskrivande – Gabriel är en nyfiken man som gärna kastar sig ut för att pröva sina vingar. Låtskrivandet var ett helt okänt område för honom när han en dag bestämde sig för att packa sin väska och bege sig till London. Där ville han hitta en bra samarbetspartner som kunde lära honom allt han behövde veta om låtskriveri. Efter bara några dagar hade Gabriel lyckats komma i kontakt med några av Englands allra främsta låtskrivare. Samarbete inleddes med bland andra Rick Astley, som under 80-talet var en firad popstjärna över hela världen. Nästa steg för Gabriel var att undersöka möjligheterna för liknande upptåg i USA. Detta ledde till tre års flygande och flängande mellan London, New York, Los Angeles, Nashville och hemmet i Stockholm.

Fame Factory-tiden
 – 2003-2004 arbetade Gabriel som sång- och körlärare i TV3:s Fame Factory.
 – Det hela började med att jag skulle försöka få ihop en gospelkonsert med eleverna under ganska så kaotiska omständigheter och sen ville dom ha mig kvar. Jag övade med deltagarna inför veckofinaler och hade olika workshops där dom bland annat fick improvisera runt olika teman. Jag kom också med idén att eleverna borde göra en egen show som examensprov och detta ledde till 15 utsålda föreställningar på Intiman i Stockholm och därefter följde en sommarturné.

Mellanakt i Melodifestivalen – Våren 2004 satte Gabriel ihop ett medley av schlgerlåtar som han och One Voice framförde i Melodifestivalen. Det var i deltävlingen som sändes från Malmö.

Du Kan Sjunga Gospel – Under många år hade Gabriel fått frågan av människor han träffat.
När ska vi få vara med och sjunga, vi som kanske inte kan sjunga så vackert men som ändå älskar att sjunga? Efter Fame Factory kände han att intresset var större än någonsin så Gabriel ringde upp Gustav Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm och frågade om han kunde få hyra kyrkan tio måndagar under hösten 2004. Gissa om han blev överraskad när det på premiärdagen av Du Kan Sjunga Gospel vällde in folk i kyrkan och samma 400 personer kom tillbaka varje måndag hela terminen. Efter två säsonger var kyrkan så full att Gabriel fick flytta sin verksamhet till större lokaler i Filadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan. Antalet deltagare i körkursen har nu stigit till 1000 glada sångare och därmed blivit Sveriges största kvällskurs. Varje termin har avslutats med konserter som har varit utsålda till sista bänkrad. Körkonceptet har fortsatt växa och idag har Gabriel körer i både Göteborg och Malmö med över 500 deltagare på varje ort.

                                                                

Allsång – Under sommarn 2006 startade Gabriel upp sin egen allsång på Siggesta Gård på Värmdö. Tillsammans med olika gästartister fick han hela publiken att sjunga med i våra mest älskade sommarsånger.

Sånger för livet – I oktober 2006 tog Gabriel över dirigentpinnen från Kjell Lönnå i den kritikerrosade Sånger för livet konserten i Globen. Gabriel var även producent och arrangemangsansvarig för denna konsert.

Programledare på SVT
  – Våren 2007 var det premiär för Gabriels egen allsångsserie på SVT. Programmet med namnet ”Förfest hos Gabriel” sändes på bästa sändningstid varje lördag kl 19.00. Gabriel bjöd tittarna på massor av sång och musik och dessutom medverkade gästartister i varje program. Tillsammans med One Voice framförde gästerna sina favoritlåtar och intervjuades av Gabriel. Charlotte Perrelli, Sarah Dawn Finer, Dogge Doggelito och Lasse Berghagen var några av de artister som gästade Gabriels förfest.

                                                                                                                                                             

Konsert på Dalhalla
 Sommaren 2008 intog Gabriel Dalhalla och bjöd på en fantastisk konsertkväll. Med sig hade han 750 sångare från Du kan sjungagospelkören, akrobater från Circus Arts, One Voice, Sanna Nielsen och Sarah Dawn Finer. Kvällen inleddes med att Gabriel iklädd sjömanskostym gled in på vattnet sjungandes ”Bara hon älskar mig” och avslutades i eld och ljus då hela kören framförde en balladversion av Rihannas ”Umbrella”.

Inför julen 2008 begav sig Gabriel ut på turné tillsammans med Jill Johnson, Thomas Di Leva, Andreas Johnson, Anders Glenmark, Björn Kjellman, Titiyo och One Voice. Turnén gick under namnet ”Christmas With” och sträckte sig genom hela landet från norr till söder. Gabriel och One Voice passade även på att släppa en julskiva med riktigt kära ”Christmas gospel classics”.
2009 medverkade Gabriel i TV-programmet ”Så ska det låta” och sommaren 2010 tog han sitt allsångskoncept vidare till flera nya städer runtom i Sverige. Med sig hade han gästartister som Peter Jöback, Lasse Berghagen, Lill-Babs, Amy Diamond, Linda Bengtzing och Kalle Moraeus.

Flashmob – I november 2009 fick Gabriel i uppdrag att genomföra Sveriges största flashmob på 4 platser i Stockholm. Det var Radiotjänst som var uppdragsgivare och filmerna spreds snabbt på nätet. Det filmades även en reklamfilm på samma tema i en biograf i centrala Stockholm.

Under åren som har gått har Gabriel medverkat i ett otal flashmobs med sina körer på olika platser i Sverige. Malmö 2013 –  på uppdrag av Aftonbladet som en hyllning till Robin Stjernberg med låten ”You”.

Julkonsert TV3 – Ännu en gång tar Gabriel sig an programledarrollen. Den här gången var det i årets julkonsert på TV3, till förmån för Stadsmissionens och deras arbete med att hjälpa hemlösa.

Körslaget TV4 – Våren 2010 klev Gabriel in i tittarsuccén ”Körslaget” på TV 4. Han var programmets expertkommentator varje lördag och kommenterade körernas uppträdande och guidade tittarna inför deras röstning.2011 satte Gabriel ihop en kör från sin hemstad Katrineholm och den här gången ställde han upp som tävlande i ”Körslaget” på TV4. Team Gabriel gjorde stor succé i programmet, tog sig till final och slutade på en silverplats.

Stockholms stadion 100 år –Tillsammans med sina körer Du kan sjunga gospel och One Voice framträdde Gabriel för bland annat Kungen och Drottningen vid firandet av Stockholms Stadion som fyllde 100 år den 9 juni 2012.

Författare till ”Äntligen” – Efter en hektisk höst och vinter 2011 med många konserter och TV-framträdanden, bestämde sig Gabriel för att skriva sin första bok. Tanken på att skriva en biografi hade funnits länge och ett kontrakt med förlaget Bladh by Bladh gjorde tanken verklig. Han åkte till Miami och började sitt arbete. Boken blir klar, heter ”Äntligen” och släpps i 2012.

Föreläsningar – Gabriels bok ”Äntligen” uppmärksammas och uppdragen och önskemålen om att Gabriel skall föreläsa kring boken börja komma in. I 2013 gör Gabriel sin första föreläsning utifrån boken – möten med människor är många och Gabriel är idag en uppskattat föreläsare som lyfter fram ämnen som utanförskap, panikångest, konsten att förena yrkesroll med sin privata roll, entreprenörskap och att hitta sig själv.           

Resor & Resebyrå – Tillsammans med Blossom Tainton och Springtime Travel ordnade Gabriel 2009 en sångcamp i Portugal och det har efterföljande blivit till ett flertal populära körresor runt om i världen. I 2015 går Gabriel tillsammans med Ola Lauritzson för att starta en egen resebyrå som får namnet ”Joyride”. I maj 2015 går premiärresan iväg till Barcelona med 160 resenärer som b la får uppleva att sjunga i La Sagrada Familia.

Julallsångs turné – Gabriel, först i Sverige med en egen julallsångsturné. I december 2015 gör Gabriel fyra exklusiva konserter med sitt nya koncept. Gabriel vill förena två svenska traditioner, allsång och julmusik, och skapa en kombination av sång, glädje och avkoppling.

I december 2016 besöker Gabriel 13 städer från Malmö i söder till Umeå i norr på en stor julallsångsturné. I samband med dette är Gabriel aktuell med den stämningsfulla julskivan ”Äntligen Jul” som släpps den 27 oktober. Skivan består av Gabriels julfavoriter liksom den nyskrivna låten ”Ge mig ett mirakel”. Det är en  stämningsfull, jazzpräglad julskiva med traditionella svenska och engelska jullåtar där flera av Sveriges allra bästa musiker medverkar.                                                                                                                                                

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *